Efektivní komunikací začínají svatební přípravy


Už si umím představit, jak se zatváří máma, když ji řeknu, že nechceme svatbu. Co asi řekne nastávající tchyně, že si to chceme celé naplánovat a zrealizovat sami. Jak se zatváří rodina, když jim řekneme, že nechceme na svatbě děti? A já prostě chci svatbu na zahradě nebo ve stodole. Kde seženeme někoho, kdo nám udělá zahradní catering? Co myslíš, bude ta živá kapela vyhovovat i vaší početné rodině?

I tyto otázky si mohou snoubenci klást v době, kdy začínají přípravy na svatbu. Vše je o komunikaci. Díky efektivní komunikaci a šikovným komunikačním nástrojem si můžete snadno pomoct a udělat ze svatebních příprav příjemné a pohodové období, které vaše rodiny více spojí. Nakonec si osvojíte mnohem více roli jak koordinátora než realizátora a svůj den si skutečně vychutnáte hodinu po hodině.

Otevřenost na prvním místě

Otevřeně řekněte vaše představy o plánované svatbě nejbližší rodině v dostatečném předstihu. Řekněte jim o všem, co si přejete, aby bylo během vaší svatby a taky to, o čem na svatbě neuvažujete. Za nedělní rozhovor s rodiči z obou stran, či posezení při kávě s kamarádkami anebo při vínku se známými nic nedáte. Naopak získáte mnoho rad navíc, neboť zkušeností z navštívených svateb budou mít jistě hodně.

svatební přípravy

Pozorně poslouchejte a hodně se dozvíte

Svatba se dělá především pro rodinu. Celý ten svatební ansámbl vytvoří tu pravou atmosféru celého dne. Nechejte, aby vám vaši rodiče, kamarádi a další nejbližší pověděli jejich představy, nápady a podměty. I přesto, že jde o vaši svatbu, v konečném důsledku se tam potkají obě rodiny (někdy v mnohočetném zastoupení, z různých regionů) a jejich zvyky nebo tradice se mohou lišit. Vyhnete se tak pozdním vysvětlováním, proč to takto nebylo nebo zklamaním - my jsme čekali, že to bude takto.

Pozorně poslouchejte a snažte se pochopit, proč říkají to, co říkají, jaké jsou jejich představy, jaké tradice očekávají a co je pro ně důležité, aby na vaší svatbě bylo. Nejedna máma se chce pochválit vlastnoručně dělanými koláčky, protože v jejich rodině se to tak dlouhé roky dělalo. Nejeden tchán chce, aby se na svadbě podávala jeho vytečná domácí pálenka.

Sepište si všechny požadavky a podměty a nechejte si čas na přemýšlení a zvážení všech možností. Nehodnoťte a neodsuzujte jejich názory hned po vyřknutí. Časem přijdete na to, že ten nápad s hostinou v kulturním domě nebyl zas až tak špatný a že váš nápad bez svatby při počtu 50 lidí asi nebude výhra zejména, pokud nemáte v rodině člověka, který spojí a zorganizuje všechny hosty. Dejte si čas a přemýšlejte nad nápady. Ne nadarmo se říká - víc hlav, víc ví.

Když je třeba, vysvětlujte donekonečna

Využijte své schopnosti empatie a vciťte se trochu do jejich role. Pokud se vaše požadavky líší od představ vašich rodičů, zapojte všechny vysvětlovací buňky a trpělivě vícekrát vysvětlujte. Klidně použijte strategii gramodesky – stále opakujte vaši představu a neuhýbejte doprava, ani doleva. Buďte důslední, pokud jde o opravdu podstatné věci a hlavní body vaší svadby. Na maličkostech a malichernostech vaše svadba a ani atmosféra během jejich příprav přece nestojí, tam je prostor na naplnění očekávání vašich příbuzných.

Zapojte rodinu i přátele

svatební přípravy

Já znám dobrého kameramana, ja vím o skvělé cukrářce, ja vím, kde dělají nádherné kytice. Sbírejte podněty a tento seznam oceníte, když už příjde na opravdové plánování, objednávání, zařizování a naplnění rozpočtu. Dobré a osvědčené kontakty jsou nadevše a vaši příbuzní je určitě mají, jen je třeba je povzbudit a podpořit, aby se staly součástí vašeho projektu.

Uzavírejte malé dohody a vždy si odpovězte na 6 základních otázek – Co? Kdo? Kdy a do kdy? Jak? S kým? Kde? Například, pokud se právě rozhodujete nad svatebním dortem: Co? - svatební dort; Kdo? – nevěsta; kdy a do kdy? – první setkání cca měsíc před svatbou, den svatby; Jak? – dohodneme setkání s cukrářkou a spolu projdeme možnosti, představy, rozpočet; S kým? – s hlavní družičkou; Kde? – adresa cukrářky, adresa místa svatby.
Procházejte krok za krokem a až když budete mít uzavřený 1 celý krok, přesuňte s k dalšímu. Skákáním z tématu na téma a opakované vracení se zpět, prodlužuje čas příprav a rozhovorů.
Zapojte rodinu a přátele a dejte jim možnost, cítit se spolutvůrci vašeho dne. Co je ještě lepší, vám se vytvoří prostor pro jiné, podstatné věci, které budete řešit podle vašich představ. Zbavte se vnitřního pocitu, že musíte být při všem, co se během svatebního dne bude dít.

Nejkrásnější svatební oznámení vám zhotovíme my



Odpovědnost za svatební oznámení a všechny svatební tiskoviny můžete klidně svěřit do rukou nám, v PAMAS-e. Rádi vám pomůžeme a propojíme Vaše představy s našimi 25-letými zkušenostmi.
Stačí, když se podíváte na náš online editor anebo nám napíšete: pamas@pamas.cz. Společně vše doladíme do jednoho celku.
Nejkrásnější den pro vás
Vaše svatba je váš den. Nevěsta a ženich budou v centru dění a určitě chtějí být okouzlující, šarmantní, usměvaví, v dobré náladě a plní energie do brzkého rána.

Komunikujte už od prvního dne příprav, vytvořte si podpůrný tým svýh blízkých, přenechte odpovědnost na nich a vy si představte, že jste koordinátorem a manažerem velkého projektu.
A ješte něco. Věci se jednoduše dějí. Ani ten nejlépe naplánovaný projekt nevyjde na první pokus. Během realizace se upravuje, dotváří a vylepšuje. Tak jako váš svatební den.
Podstatné je, aby krásnou a neopakovatelnou byla vaše svatba hlavně pro vás.

svatební přípravy

Zpět


Copyright © 2008 - 2024 Pamas. Všechna práva vyhrazena.